Op deze pagina vindt u het beleidsplan van De Stichting Het Alems Kerkje. Dit beleidsplan is geschreven door de bestuursleden en geldt voor het jaar 2025 . Voor vragen over het beleidsplan kunt u ten aller tijde contact met ons opnemen. U kunt hier het beleidsplan ook in PDF downloaden.
Inhoud
Inleiding 3
1. Missie/visie 4
2. Doelstelling 4
3. Organisatie 4
3.1 Bestuur 4
3.2 Werknemers/ vrijwilligers 5
4. Strategie 5
5. activiteiten van de stichting in 2025 5
6. financiën 6
6.1 Project 6
6.2. Beheer en besteding vermogen 6
6.3. Het verwerven van gelden 6
6.4 ANBI 6
7. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid 6
Inleiding
Het voormalige hervormde kerkje is een van de weinig overgebleven monumentale panden in Alem. Dat het dorp zo weinig monumenten kent is gelegen in het feit dat Alem tijdens de Tweede Wereldoorlog in de frontlinie lag waardoor 85 procent van de gebouwen is vernietigd. Het was dan ook een schok voor de Alemse bevolking toen de gemeente Maasdriel aankondigde over te willen gaan tot verkoop van dit prachtige monument om er mogelijk een woning van te maken. Dorpsraad en het verenigingsleven maakten zich sterk voor een sociaal culturele bestemming van het voormalige hervormde kerkje. Een dergelijke bestemming was immers bittere noodzaak. Hoewel Alem over een dorpshuis beschikt zijn er in het dorp verder geen faciliteiten om het rijke verenigingsleven onderdak te bieden.
De Alemse bevolking was dan ook verheugd toen het aanvankelijke plan van de gemeente van tafel ging en de verantwoordelijke wethouder met een nieuw voorstel kwam waarbij het kerkje verkocht zou worden aan een partij die het monumentale pand een sociaal culturele bestemming zou geven. Aangezien het verenigingsleven in het dorp niet de beschikking had over voldoende middelen, waren we blij verrast met het aanbod van het Sociaal Cultureel Fonds Maasdriel (SCFM) om het kerkje aan te kopen en te verhuren aan het Alemse verenigingsleven. Met dit doel is bij notariële akte van 14 juni 2023 de stichting Het Alems Kerkje in het leven geroepen. Inmiddels is ons sociaal-cultureel centrum op 19 oktober feestelijk geopend. Ik ben dan ook trots om u als voorzitter het beleidsplan van de stichting over 2025 te presenteren.
Hartelijke groet,
Mede namens het bestuur van de stichting Het Alems Kerkje
Jeroen van Heel, voorzitter
1.Missie/Visie
Het bestuur van het SCFM heeft het voormalig kerkgebouw als een centrum voor sociaal-culturele activiteiten ter beschikking gesteld aan de Alemse gemeenschap. Een aantal Alemse stichtingen en verenigingen heeft na overleg met het SCFM de stichting Het Alems Kerkje opgericht om het pand te huren en zodoende de sociaal culturele uitgangspunten voor de toekomst te waarborgen. Naast de deelnemende partijen kan eenieder die voldoet aan de sociaal culturele uitgangspunten van de stichting in overleg gebruik maken van het kerkje. De stichting draagt daarnaast bij aan het in stand houden van het voormalige Kerkje als rijksmonument in het belang van de Alemse dorpsgemeenschap.
2.Doelstelling
De stichting heeft als doel het initiëren en organiseren van sociaal-culturele activiteiten in en rond Het Alems Kerkje, rekening houdend met de mogelijkheden, die het gebouw biedt en in overeenstemming met het bijzondere karakter en de huidige en oorspronkelijke bestemming.
3 Organisatie
Algemene gegevens inzake de stichting:
Naam: Het Alems Kerkje
KvK-nummer: 90498410
Anbi-status: Toegekend
Emailadres: info@hetalemskerkje.nl
Domeinnaam: www.hetalemskerkje.nl
Telefoon: 06-20603184
Adres: Sint Odradastraat 12, 5335LL, Alem (Gld.)
Bankrekening: NL81RABO0368083527
3.1 Bestuur
Het bestuur van de stichting bestaat uit de volgende leden:
Voorzitter: Jeroen van Heel
Secretaris: Peter van Lent
Penningmeester: Peter van Boxtel
Bestuurslid: Jeanne van Oers-van den Oord
Het bestuur van de stichting is onbezoldigd. Kosten die bestuurders in de uitoefening van hun functie maken worden door de stichting vergoed.
3.2 Werknemers/ vrijwilligers
Het Alems kerkje heeft geen werknemers in dienst. Wel beschikt Het Alems Kerkje over 50 vrijwilligers. Samen met het bestuur verzorgen de vrijwilligers op dit moment de voorkomende werkzaamheden. Uit de groep vrijwilligers is een programmacommissie van vier personen samengesteld, die zich bezighoudt met het verwerken van de aanvragen en het coördineren van de activiteiten.
De bestuursleden gezamenlijk besteden op dit moment ca. 0,75 fte per week aan de stichting. De voor de toekomst geplande werkzaamheden zullen zowel worden verricht door bestuursleden als vrijwilligers.
4.Strategie
Het Alemse kerkje is op 19 oktober 2024 officieel geopend als sociaal-cultureel centrum. De voorgaande maanden is met man en macht gewerkt om de binnenzijde van het kerkje gebruiksklaar te krijgen. Electra, keuken, verwarming en toilet zijn vernieuwd door gespecialiseerde bedrijven. Het SCFM heeft als eigenaar van het pand het onderhoud aan de buitenzijde ter hand genomen, waaronder schilderwerk en bestrating.
Inmiddels zijn er al een groot aantal activiteiten georganiseerd, zoals een lezing, een kerstfair, een muziekoptreden en een boekenbeurs. Deze activiteiten werden zowel door inwoners als niet-inwoners van Alem geïnitieerd. Ook voor 2025 zijn al een behoorlijk aantal activiteiten ingepland, waaronder lezingen, een expositie, workshops, huwelijksceremonies en een muziekoptreden.
Ook in 2025 blijft het de bedoeling om activiteiten te gaan organiseren voor een zo breed mogelijk publiek. Hiertoe heeft de Stichting onder de bevolking van Alem een enquête gehouden waarbij werd gepeild aan welke activiteiten de meeste behoefte bestond.
Ook dit jaar kunnen naast de partijen die deelnemen in Stichting Het Alems Kerkje ook andere belangstellenden activiteiten organiseren in het pand. Uitgangspunt daarbij blijft dat de activiteiten dienen te voldoen aan het sociaal-culturele doel. De activiteiten zijn in principe gericht op de bewoners van Alem en de gemeente Maasdriel.
5. Activiteiten van de stichting voor het jaar 2025
In 2025 wil de stichting zich met name gaan richten op het optimaliseren van de exploitatie van het Alems Kerkje. Samenwerking met de vrijwilligers voor de begeleiding van toekomstige activiteiten heeft hierbij prioriteit. Zo wordt op 12 januari een bijeenkomst voor vrijwilligers en bestuur georganiseerd.
Verder wil de Stichting de rol van programmacommissie zo goed mogelijk ondersteunen. Hiertoe is bijvoorbeeld een functie-en taakomschrijving opgesteld. Verder heeft het bestuur algemene voorwaarden en huisregels voor huurders vastgesteld.
6. Financiën
6.1 Project
Het project rond de opening van Het Alems Kerkje is inmiddels bijna afgerond. De doelen die in het beleidsplan over 2023-2024 waren gesteld zijn inmiddels grotendeels gehaald. Wat met name rest is de financiële afwikkeling met de fondsen die hebben bijgedragen aan de financiering van het project.
6.2 Beheer en besteding vermogen
Het bestuur beheert het vermogen van de stichting, stelt jaarlijks een begroting op, stelt de jaarrekening vast en keurt deze goed, besteed de gelden en creëert vermogen. Het boekjaar van de stichting is gelijk aan een kalenderjaar. De boekhouding inclusief onderliggende stukken wordt digitaal vastgelegd via het programma E-boekhouden. Hiermee is een administratie zoals statutair vastgelegd gewaarborgd.
Het vermogen van de stichting wordt te allen tijde aangewend ter verwezenlijking van de doelstellingen van de stichting.
2025 staat in het teken van structurele inkomsten genereren om de structurele uitgaven te dekken. Hiertoe wordt onder andere het project “Vrienden van Het Alems Kerkje” opgestart. Ook is er de mogelijkheid tot sponsoring via een banner op de website. De inkomsten moeten zodanig zijn zodat ook incidentele uitgaven aan bijvoorbeeld inventaris kunnen worden gedaan.
De stichting zal niet meer vermogen aanhouden dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de onvoorziene werkzaamheden ten behoeve van de doelstellingen van stichting.
Projectmatig ontvangt de stichting subsidie van gemeente en/of fondsen. Na afloop van elk project wordt er aan de subsidiegever verantwoording afgelegd.
6.3 Het verwerven van gelden
De stichting heeft zich bij de oprichting ten doel gesteld om vermogen te vormen via:
a. giften en donaties.
b. subsidies en sponsorbijdragen.
c. hetgeen verkregen wordt door erfstellingen of legaten.
d. hetgeen op andere wijze verkregen wordt.
De huur en vaste lasten van de stichting worden betaald met inkomsten uit entreegelden, een deel van de horeca-opbrengsten en verhuur van de ruimte als huwelijkslocatie. De schatting van de vaste lasten is bijgesteld en deze worden geraamd op €9.000 tot €10.000. Onder andere de energiekosten zijn hoger dan vooraf werd ingecalculeerd.
6.4. ANBI
Stichting Het Alems Kerkje is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beoogde Instelling (ANBI).
7. Duurzaamheid/ milieuvriendelijkheid
Bij de exploitatie van het kerkje als sociaal-cultureel centrum wordt op een duurzame en milieuvriendelijke wijze gewerkt:
- Ramen zijn geïsoleerd met voorzetramen.
- De bestaande gaskachel is vervangen door koel-warmte-units.
- Het pand wordt verlicht met ledverlichting en voorzien van dimmers.
- Er wordt geen gebruik gemaakt van wegwerpplastic, maar van afwasbaar servies.
- Het oude toilet is vervangen door een waterbesparend toilet.
- Het afval wordt gescheiden afgevoerd.
- Bij de aanschaf van apparatuur en materiaal wordt rekening gehouden met duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van de producten.